Sender Local del Tabalet-La Rodana

INICI
L’inici de la ruta es troba a l’aparcament de l’escola Infantil del Tabalet, per arribar-hi tenim dues opcions:
-Creuem Benifairó de les Valls en direcció a Quart, a l’eixida del poble a la nostra dreta tenim un parc rodejat per una tanca, agafem el camí de l’esquerra cap amunt, hi ha una indicació “Escola Infantil del Tabalet”.
-Arribem a la rodona que hi ha a l’entrada de Quart de les Valls, agafem l’eixida cap a Benifairó, passem un xicotet polígon industrial i abans d’entrar a la població, girem a la dreta pel camí “Escola Infantil del Tabalet”.

Aquest ruta en tot el seu recorregut està senyalitzat amb les marques pròpies d'un sender local (SL) -blanc i verd-.

0:00
Des de l’Escola Infantil del Tabalet agafem el camí de formigó cap a la muntanya –marca blanca, groga i verda- al poc deixem de banda el desviament a la dreta del PR, passem per una pineda i remuntem el barranc del Tabalet.

0:12 – 0,4 km
Arribem a una canonada (1) i continuem a l’esquerra per damunt de la mateixa. 100 metres després la deixem i ens desviem a la dreta, en una pedra es pot llegir “Aljub”. En uns tres minuts arribem a l’aljub del Tabalet (235 m) que es troba recolzat contra les lloses de la muntanya, el visitem i retornem a la canonada continuant a la dreta, en tot moment gaudirem de magnífiques vistes de la tota la Vall, la marjal i la Mediterrània.

0:25 - 1,2 km
La canonada fa una corba a l’esquerra on l’abandonem i agafem la senderola que naix a la dreta cara amunt, més endavant, en arribar a un collet, deixem de costat una senda a l’esquerra i seguim de front per una vessant plena de paleres, conforme anem pujant la senda es converteix en un carril erosionat.
 
0:35 - 1,45 km
Arribem a un collet a cel obert on agafem el desviament a la dreta que en uns minuts ens du al Pic del Tabalet (304 m). Sense dubte és el pic més bonic i espectacular de tota la Vall, on gaudim de l’equilibri d'unes grans moles de rodeno superposades.

0:50 – 1,8 km
Tornem al desviament i continuem la senda a la dreta en ascens, passem per una xicoteta pedrera i arribem a una cruïlla on coincideixen el PR-La Vall de Segó, el PR-dels Senglar i el nostre SL. Estem a la senda del Portell que agafem a l’esquerra en descens.

1:00 – 2,2 km
Coll del Tabalet. Travessem la pista forestal de terra i enfilem amunt per la SENDA DE LA RATLLA que discorre puntejant tot el cordal i que marca la divisòria dels termes de Benifairó i Sagunt. A la dreta contemplem el magnífic bosc del Corretger i la Calderona, a l’esquerra tota la Vall i a la nostra esquena, a meitat vessant del Tabalet, una de les tres creus de la Vall (2).

1:20 - 3,3 km
Deixem la senda que portem i agafem la de l’aljub Nou que naix a la nostra esquerra. La senda serpenteja en continua baixada, desembocant, quasi al peu de la muntanya, a una pista de terra. Deixem de costat un ramal a l’esquerra i continuem en descens.

1:37 – 4,3 km
La pista s’apropa a una pineda, a la nostra dreta tenim l’aljub Nou (147 m) al costat d’una figuera. Un minut després eixim a un camí asfaltat i el seguim a la dreta, en la revolta en un ribàs en alt tenim un exemplar d’arbocer. En uns 10 minuts arribem a una explanada -mirador de la Rodana (190 m)- magnifiques vistes de tota la costa fins al Montgó –hi ha un panell de sender sense informació-.
Desfem el trajecte i tornem al lloc on hem agafat el camí asfaltat, continuant-lo cap avall.

2:05 – 5,8 km
Deixem el camí i ens desviem per una senda que ix a la nostra esquerra, per la part de dalt del primer camp de tarongers que ens trobem, ací coincideixen el PR-La Vall de Segó i el nostre SL. De seguida creuem el barranc de la Canaleta i enfilem cap a l’ERMITA DEL BON SUCCÉS (111 m).
Deixem l’ermita per la seua part de darrere  i agafem el camí que ix a l’esquerra en descens entre tarongers, direcció al ponent.

2:16 – 6,5 km
Arribem a un camí asfaltat, continuem de front i cara avall, als 50 m. travessem a l’esquerra un xicotet barranc i agafem el camí formigonat que al seu inici té una porta de ferro. Veiem grans bancals de tarongers, voregem l'horta pel camí junt a la muntanya passant primer per la vora d’una torreta elèctrica i després per una caseta de camp. Ja de baixada el camí es bifurca en dos ramals (2:22), no fem cas del formigonat i seguim pel de terra de l’esquerra que va més elevat, travessem més endavant un canyar i un xicotet barranc i eixim al camí asfaltat del Tabalet que agafem a l’esquerra en ascens.

2:30 – 7,4 km
Escola Infantil del Tabalet (120 m).

(1) La canonada fou construïda per dur l’aigua des del pou de Santa Gema que es troba a Quart de les Valls a les hortes de Benifairó i Faura. En l'actualitat no té us. 

2) Commemoració al veí de Benifairó Jesús Balanzá que va morir quan col•laborava en les tasques d’extinció de l’incendi del maig de 1983.

No és recomanable fer la ruta en la temporada de caça del 12 d’octubre al 6 de gener.

Dades Tècniques
-Distància total: 7,4 km
-Desnivell Positiu: 436 m.
-Altura màxima: 319 m.
-Altura mínima: 81 m.
-Dificultat: Mitja-Baixa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -