Sender Local de la Rodana

La ruta s’inicia al bosc mediterrani-parc urbà de la Rodana a Faura. El bosc es troba a la part alta del poble, apegat a la muntanya. La recuperació d’aquest espai, anteriorment cultiu de tarongers, ha permés la rehabilitació paisatgística i l’accés directe a la muntanya des del poble.

El sender ha estrenat a la tardor de 2020 una nova senyalització que ens descriu espècies botàniques autòctones, és una autèntica aula de natura oberta.

Agafem l’entrada que hi ha entre el frontó i la paret del cementeri, seguidament pugem per unes escales.

0:00
-Panell d’informació de senders- (70 m).
Continuem a la dreta per darrere del cementeri i uns pocs metres més endavant girem a l’esquerra on tenim l’entrada de la senda que es troba delimitada per pedres emblanquinades. Remuntem la muntanya envoltats de vegetació típicament mediterrània.

0:15 -0,5 km
Pista de terra. Arribats a la part alta, la senda esdevé en pista que agafem a l’esquerra en lleugera pujada, poc després eixim a un replà asfaltat, anem cap a l’esquerra per situar-nos damunt d’una bassa d’aigua (177 m), tenim una panoràmica encisadora, els pobles, la marjal, la mar. Deixem la bassa pel ponent seguint el camí asfaltat.

0:20 – 0,8 km
La senda es desvia a l’esquerra, abandonant el camí asfaltat, però prèviament visitem l’aljub de la Rodana (179 m) que tenim 50 metres més endavant, just on acaba la pedrera de rodeno blanc de la nostra dreta, amagat darrere d’una garrofera a vora camí.
Retornem i agafem la senda, en este cas a la dreta i en descens, trobem algun tram empedrat. (1)

0:31 – 1,3 km
Aljub de la Pedrera. (105 m) (2)
Seguim la senda en lleuger descens, per la dreta ens arriba el PR-La Vall de Segó que continua en la nostra mateixa direcció, després de 300 metres la senda gira a l’esquerra cara amunt.

0:38 – 1,7 km
Passem per la vora d’una torreta metàl•lica, al davant veiem la població de Faura i a la dreta un xalet i un magatzem de taronges, als 200 metres trobem una altra torreta anem per baix de la línia elèctrica.

0:45
Zona d’Acampada de Faura. Continuem per la vora de la tanca fins desembocar a un camí asfaltat on ens retrobem en el Bosc Mediterrani i en el panell d’informació de senders -2,3 km-.

Per completar la ruta es pot fer una passejada pel bosc mediterrani-parc urbà de la Rodana, entre pins, carrasques, sureres, xiprers, margallons i plantes aromàtiques com el romaní, el timó, la murtra o la ginesta.

(1) Per aquesta senda baixàvem les cavallerisses amb les lloses que s’extreien de la cantera de rodeno i que entre altres s’utilitzaven per a les voreres, els rastells, als llavaners, per empedrar camins, als marges dels conreus i també als entradors de carro de les cases.

(2) Fou construït sobre unes lloses de rodeno a les acaballes del segle XIX pels Molina, els Ambrosios i altres pedrapiquers que treballaven a les canteres del lloc. És singular i únic a tota la comarca, es troba sot a terra i per poder accedir al seu interior cal baixar per unes escales, s’ompli pel filtració directa de l’aigua de pluja.

Dades Tècniques
-Distància total: 2,3 km.
-Desnivell Positiu: 119m.
-Altura màxima: 184 m.
-Altura mínima: 70m.
-Dificultat: Baixa.

Fotos

Track
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -