Sender de la Creu i el Tabalet

INICI
L’inici de la ruta es troba a l’aparcament de l’escola Infantil del Tabalet, per arribar-hi tenim dues opcions:
-Creuem Benifairó de les Valls en direcció a Quart, a l’eixida del poble a la nostra dreta tenim un parc rodejat per una tanca, agafem el camí de l’esquerra cap amunt, hi ha una indicació “Escola Infantil del Tabalet”.
-Arribem a la rodona que hi ha a l’entrada de Quart de les Valls, agafem l’eixida cap a Benifairó, passem un xicotet polígon industrial i abans d’entrar a la població, girem a la dreta pel camí “Escola Infantil del Tabalet”.



Aquest sender no té ningun tipus de senyalització específica, el seu traçat utilitza a l'inici el PR-La Vall de Segó, després una senda marcada amb mollons i un tram d'una canonada, novament el PR i finalment una part del Sender Local Tabalet-La Rodana.

0:00
Des de l’Escola Infantil del Tabalet agafem el camí formigonat cap a la muntanya –marca blanca, groga i verda-. A uns  100 metres ens desviem a la dreta pel PR cap una caseta amb grafítics, la senda segueix per darrere. Passem prop d’un xalet que veurem a la nostra dreta un poc més avall. Seguim per la vora del curs d’una sèquia i arribat al seu final, trenquem a l’esquerra en ascens. Més endavant travessem un xicotet barranc.

0:15 – 0,9 km
Atenció!. Després del barranc deixem el PR i agafem una senda que naix a l’esquerra cap amunt –hi ha una creu de no continuació del PR-. La senda discorre entre mollons per un bosc de pins i després per una clariana on la pendent es fa més forta.

0:30 – 1,3 km
Arribem a una canonada que seguim cap a la dreta.

0:45 – 2,2 km
Abandonem la canonada cap a un torre d’alta tensió que deixem a la dreta i desemboquem, poc després, a una pista estreta on trobem de nou les marques del PR (blanques i groques). Seguim a l’esquerra cap amunt.

1:05 – 2,8 km
Arribem al Pic de la Creu. És un lloc privilegiat, ens ofereix unes esplèndides vistes de la nostra Vall, la marjal, la Mediterrània, Espadà, Calderona i els pobles de la Baronia.
Agafem la senda que ix pel ponent que poc després desemboca a una altra que prenem a l’esquerra, sempre seguint les marques del PR.

1:20 – 3,5 km
Cruïlla, deixem el PR i continuem les marques del SL (blanques i verdes) cap al pic del Tabalet. Passem per una xicoteta pedrera en descens.

1:25 – 3,9 km
Agafem el ramal que ix a l’esquerra cap al Pic del Tabalet. 

1:30 - 4,1 km
Pic del Tabalet. Sense dubte és el pic més bonic i espectacular de tota la Vall on gaudirem de l’equilibri de grans moles de rodeno superposades. 
Retornem al desviament i seguim la senda cap avall per un paratge ple de paleres.

1:40 – 4,3 km
La senda arriba a una canonada que seguim cap a l’esquerra.

1:45 – 4,7 km 
Ens desviem per una senderola que naix a l’esquerra, en una pedra es pot llegir “Aljub”. 

En pocs minuts estem a l’aljub del Tabalet que es troba recolzat contra les lloses de la muntanya, el visitem i retornem a la canonada seguint-la.

Al poc de deixar el desviament de l’aljub la canonada fa una revolta on es creua el barranc del Tabalet. Ací l’abandonem i continuem a la dreta i avall pel llit del barranc que sense deixar-lo ens du a l’Escola del Tabalet en uns 10 minuts.  

No és recomanable fer la ruta en la temporada de caça del 12 d’octubre al 6 de gener.

Dades Tècniques
-Distància total: 5,5 km
-Desnivell Positiu: 254 m.
-Altura màxima: 345 m.
-Altura mínima: 129 m.
-Dificultat: Mitja-Baixa
-Temps en moviment: 2:05 h. -No comptabilitzades les aturades-.