Sender Local Ruta de l'Aigua

Ruta circular que des de la Font de Quart o de la Vall de Segó recorre els molins, els sistars –partidor d’aigües- i les sèquies per on transcorre l’aigua que s’utilitza per a regar les fèrtils hortes dels cinc pobles de les Valls i Almenara.

La Font es troba situada a escassos 200 m. al nord de la població de Quart de les Valls. És un paratge encisador, on brolla per diversos ullals naturals l’aigua dolça. Les aigües segons Cavanilles, poden provindre dels aqüífers subterranis de la Serra d’Espadà i també de les filtracions del riu Palancia, de fet des que construiren la presa d’ Algar la Font no s’ha secat.

Tot l’entramat de sèquies fou dissenyat pels romans i millorat pel sistema andalusí que posteriorment va sofrir noves transformacions.

0:00
Partim de la Font cap uns grans arbres que hi han enfront, ací trobem el “panell nº 1 Font de Quart”. Passem l’últim arbre i “panell nº 2 Primer Sistar (Sistar de la Font)” es tracta d’un recinte tancat on l’aigua que ve per la sèquia mare es dividida en cinc files (unitat volumètrica de reg), es a dir, en cinc parts iguals.

0:03
Anem per la vora de la carretera cap al molí, el passem i agafem a la dreta un senderol que va per damunt d’una canonada a la vora d’un mur, un poc més endavant “Panell nº 3 Molí de la Font (de la tia Sapa)”, és el molí més gran de tot el sistema de la font, amb dos canals d’entrada d’aigües, contava amb dos moles. Continuem pel mig d’unes oliveres i eixim a un camí formigonat que seguim a la dreta, a l’instant a la nostra dreta i de baixada tenim un entrador.

0:08 – 0,4 km
“Panell nº 4 Sistar de l’Oixet”. El sistar es troba al fons, tornem al camí, seguim a la dreta, als 150 m. desestimen a l’esquerra el camí del cementeri de Quartell, 50 m. més endavant el camí fa una revolta, el sender continua de front penetrant entre tarongers per una senda, prèviament anem cap al molí que tenim a la dreta.

0:11 – 0,7 km
“Panell nº 5 Molí de Quart”. Molí d’una sola mola de grans dimensions, es troba fora d’us i desmantellat. En la façana es pot apreciar el moll de càrrega del blat i al cantó una caseta amb una espitllera de defensa, que servia per a la vigilància del molí i a la que s’accedia des del seu interior. Retornem i tombem a la dreta per la senda de formigó que esdevé en caminet de terra, abans que aquest passe a estar formigonat i s’eixample, agafem una senda a la dreta per la vora d’un camp de tarongers, al fons veiem una xicoteta construcció.

0:16 – 1 km
“Panell nº 6 Sistar”. Sistar de Quartell, baixem uns escalons a l’esquerra, la senda es fa estreta i va pel mig de les sèquies. Més endavant passem per uns “rebascalls” -xicotetes parcel•les d’horta de vitualles per a consum casolà–, anem xafant sobre lloses de pedra de rodeno.

0:20 – 1,25 km
“Panell nº 7 Molí Nou i Llavaner”. El molí ha estat rehabilitat recentment, és l’actual Museu de l’aigua.
Per un carreró entrem a Quartell, enfront tenim el llavaner, seguim a la dreta deixant la població, passem una xicoteta rodona i immediatament busquen l’entrada de la senda a l’esquerra –anem direcció cap un gran edifici d’habitatges i per la vora d’una sèquia que va més fonda-.

0:25 – 1,6 km
“Panell nº 8 Sistar de Benifairó”. Creuem el barranquet i tombem a l’esquerra per la vora de la carretera, als 250 m. agafem el pas subterrani, en eixir a la dreta el Molí de Dalt.

0:31 – 1,9 km
“Panell nº 9 Molí de Dalt”. El moli es caracteritza per tindre un salt d’ aigua de 5 a 6 m, conservant-se en bon estat la maquinària de moldre, però no l’edifici. Continuem direcció a l’institut fins un pas de vianants on veiem una gran morera, creuem la carretera i agafem la senda d’accés a Faura.

0:36 – 2,2 km
Molí de Baix. És troba en estat ruïnós. Passem pel seu costat seguint la senda de formigó i en un parell de minuts estem al Sistar de Faura, continuem per la seua esquerra en lleuger descens, caminem entre camps de tarongers fins arribar a un pont.

Si no poder continuar per l’esquerra del sistar pel pas d’aigua, agafem la senda de la dreta de terra que desemboca en un camí asfaltat que seguim de front, direcció Faura. Entrem a la plaça del Doctor Fleming, anem cap a l’esquerra on es troba el llavaner i deixem la població pel camí asfaltat cap a l’horta; a la nostra esquerra vorem el motor del Roll i més endavant el pont.

0:44 – 2,8 km
Passem per baix del pont i immediatament agafem a l’esquerra el camí de Llogarets, als 100 m es fan dos ramals, seguim pel de l’esquerra i en la tercera revolta l’abandonem per un caminet de terra que naix a l’esquerra.

0:48 – 3,1 km
Entrada al caminet, el seguim i als 150 m. en la segona revolta, busquem a la dreta per la vora d’un ribàs el naixement d’una senda de formigó entre tarongers, aquesta desemboca en el camí de les Barraques que ens du a Quartell.

0:58 – 3,7 km
Ronda 9 d’Octubre, l’agafem cap a la dreta, creuem la carretera d’entrada al poble, passem una revolta i eixim a la Ronda de la Dula, trobem un pal d’identificació de localitat “Quartell”. Passem tot el parc de la ronda i al final del mateix girem a la dreta per la senda de l’Era, travessem el camí que la talla i seguim de front en lleugera pujada, creuant el llit formigonat del barranc.

1:13 – 4,6 km
El Calvari i l’Era. Agafem a l’esquerra el camí asfaltat del Calvari, deixant de banda a la dreta el camí de Benavites, als 100 m “Panell nº 12 Molí de l´Arap i Sistar de Benavites”. bordegem el molí que es troba en ruïnes i trenquem a l’esquerra pel camí de la Font, en poc més de 10 minuts arribem a la Font de Quart o de la Vall de Segó (5,5 km).

Dades Tècniques
-Distància total: 5,5 km
-Desnivell Positiu: 30 m.
-Altura màxima: 62 m.
-Altura mínima: 42 m.
-Dificultat: Baixa.

Fotos

Track
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -